Recepti
Kaj boste pa danes skuhali?Poiščite ideje za okusne jedi glede na svoje kuharsko znanje, čas in vrsto jedi
Zahtevnost
Čas priprave
Tip jedi

Vegi mišičnjak z dvojnim namazom

lahka
45 minut
glavna jed

Priprava

  1. Rdeče zelje narežemo na tanke rezine, korenje naribamo. Solimo, dodamo olivno olje ter postavimo v hladilnik za 15 minut.
  2. Avokado olupimo, pretlačimo skozi cedilo, prelijemo z limoninim sokom, dodamo kislo smetano in premešamo. Solimo po potrebi.
  3. Čičeriko skuhamo, precedimo in del vode prihranimo. V mešalniku zmešamo vse preostale sestavine, dodamo čičerikino vodo, da dobimo mazljivo pasto. Solimo po potrebi.
  4. Polpete spečemo po navodilih na embalaži. Bombetke prerežemo in jih na hitro popečemo. Polovico namažemo z avokadovim namazom, drugo polovičko s čičerikinim, dodamo zelje in polpete ter postrežemo.

Sestavine

Število oseb: 4

za zeljno solatko:

  • 1/2 glavice rdečega zelja
  • 1 korenje
  • 1 jedilna žlica olivnega olja

za avokadov namaz:

  • 1 avokado
  • 1 jedilna žlica kisle smetane
  • sok polovice limone

za čičerikin namaz - humus:

  • 200 g čičerike Natura
  • sok polovice limone
  • 1 strok česna
  • 1 čajna žlička sezamovega olja
  • 1 čajna žlička sezamove paste (tahini)
  • sol

Vegi mišičnjak z dvojnim namazom

Piščančja rolada s čičeriko

srednja
30 minut
glavna jed

Priprava

  1. Piščančja prsa narežemo na zrezek, potolčemo in obrežemo, da dobimo pravokotnik. Obreznine zmiksamo, dodamo beljak ter počasi vmešamo sladko smetano. Začinimo in na koncu dodamo kuhano čičeriko.
  2. Piščančji zrezek začinimo, nadevamo s piščančjim nadevom in zvijemo. Najprej ga zavijemo v prozorno folijo, potem pa še v aluminijasto folijo.
  3. Kuhamo 10–12 minut v slani vodi ali piščančji osnovi. Narežemo in postrežemo s poljubno omako npr. paradižnikovo ali smetanovo.

Sestavine

Število oseb: 4

Piščančja rolada s čičeriko

Gobova juha z rakci, ajdovo kašo in parmezanom

srednja
1 ura
juha

Priprava

  1. Na olju prepražimo nasekljano šalotko in česen. Dodamo narezane gobe in jih dobro prepražimo.
  2. Dodamo na kocke narezano korenje in krompir ter ajdovo kašo. Solimo in popramo ter zalijemo z zelenjavno osnovo. Kuhamo do mehkega.
  3. Na koncu dodamo še gambere in kuhamo 5 minut. Ko je gotovo, dodamo še nasekljan peteršilj in serviramo.

Sestavine

Število oseb: 6
  • 100 g ajdove kaše Zlato polje ali Natura
  • 2 jedilni žlici masla
  • 100 g ostrigarjev
  • 100 g jurčkov
  • 100 g lisičk
  • 50 g korenja
  • 100 g krompirja
  • 100 g gamberov (repki)
  • 3 šalotke
  • 2 stroka česna
  • 1 l zelenjavne osnove
  • peteršilj
  • sol
  • poper Maestro
  • olje

Gobova juha z rakci, ajdovo kašo in parmezanom

Jurčkova pita z ajdovo kašo

lahka
1 ura
predjed

Priprava

  1. Sestavine za testo damo v globoko posodo in jih dobro pregnetemo, dobljeno testo zavijemo v prozorno folijo in za 30 minut postavimo v hladilnik.
  2. Šampinjone zmiksamo in jih v ponvi pražimo toliko časa, da izgubijo vso vodo. Začinimo. Ohlajenim dodamo jajce, premešamo.
  3. Ajdovo kašo skuhamo v slanem kropu, ohladimo. Na olivnem olju prepražimo sesekljano čebulo, dodamo narezane jurčke, česen, ko je vse skupaj prepraženo, začinimo, odstavimo, ter zalijemo s sladko smetano. Hladni zmesi dodamo kislo smetano, jajca, nariban sir in ohlajeno ajdovo kašo.
  4. Testo razvaljamo in ga postavimo v pomaščen in pomokan pekač, pečemo na 200 °C 12 minut. Na pol pečeno testo namažemo prvi nadev, nanj stresemo drugega, ter pečemo še 10–15 minut.

Sestavine

Število oseb: 6–8

1. NADEV:

2. NADEV:

TESTO:

  • 300 g moke Žito
  • 150 g margarine
  • 1 jajce
  • sol

Jurčkova pita z ajdovo kašo

Tabule kaša

srednja
45 minut
glavna jed

Priprava

  1. Ajdovo kašo skuhamo do mehkega. Šalotko, česen in sušen paradižnik nasekljamo.
  2. Govejo osnovo zavremo in ji dodamo ajdovo kašo, začinimo in odstavimo. Vmešamo vso prej na kocke narezano ajdovo kašo in na grobo nasekljano meto ter peteršilj. Dobro premešamo in serviramo.

Sestavine

Število oseb: 4

Tabule kaša

Ješprenjčkova solata z azijskim pridihom

srednja
1 ura
solata

Priprava

  1. Ješprenj skuhamo v vreli osoljeni vodi.
  2. Limeto in pomarančo stisnemo, da dobimo sok in v njem zmešamo nasekljano čebulo, na kockice zrezano kumaro in nastrgan hren.
  3. Primešamo tudi sojino omako in nasekljan česen ter na kocke narezanega lososa.
  4. Dodamo sezamovo olje in sol ter poper. Pustimo stati 25 minut v hladilniku, nato zmešamo z ješprenjem in hladno serviramo.

Sestavine

Število oseb: 4

Ješprenjčkova solata z azijskim pridihom

Ječmenova rižota s čemaževim pestom

Dobra rižota je lahko tudi brez riža. Za spremembo vam predlagamo ječmen, ki velja za pravo super živilo med žiti.

lahka
30 minut
glavna jed

Priprava

  1. Zelenjavo narežemo na majhne kocke.
  2. Šalotko in česen prepražimo, dodamo ješprenj in zalijemo z jušno osnovo. Skuhamo do mehkega.
  3. V drugi ponvi prepražimo preostalo zelenjavo in jo dodamo že kuhanemu ječmenu.
  4. Dodamo še maslo, čemažev pesto in parmezan.
  5. Premešamo in serviramo.

Sestavine

Število oseb: 2

Ječmenova rižota s čemaževim pestom

Ocvrte kozice z ovsenimi kosmiči

Ovseni kosmiči so pravi kameleon v kuhinji. V spodnjem receptu jih poskusite panirane s kozicami.

lahka
15 minut
predjed

Priprava

  1. Paradižnike prepražimo na olivnem olju, dodamo sladkor, začinimo in pokuhamo.
  2. Prepasiramo in ohladimo.
  3. Ohlajenim paradižnikom dodamo majonezo in kislo smetano ter po potrebi začinimo (po želji lahko dodamo malo čilija).
  4. Kozice začinimo, jih povaljamo v moki, v napol stepenem beljaku, nato pa še v kosmičih.
  5. Spečemo jih na olivnem olju.
  6. Spečene položimo na papirnat prtiček, da popije odvečno maščobo.

Sestavine

Število oseb: 4

Ocvrte kozice z ovsenimi kosmiči

Rulada iz ajdove kaše in dimljenega lososa

Majhni grižljajčki iz ajdove kaše, ovite z rezinami dimljenega lososa in postreženi z omako iz začinjene kisle smetane.

lahka
1 ura
predjed

Priprava

  1. Ajdovo kašo skuhamo v slanem kropu, ohladimo.
  2. Šalotko sesekljamo, redkvico narežemo na majhne palčke, drobnjak natrgamo in vse skupaj zmešamo skupaj s skuto in kašo.
  3. Začinimo in dodamo limonin sok.
  4. Lososove rezine položimo na prozorno folijo, nadevamo ter zavijemo. Postavimo v hladilnik.
  5. Za omako sesekljamo šalotko, drobnjak zmešamo s kislo smetano in začinimo.

Sestavine

Število oseb: 4

Rulada iz ajdove kaše in dimljenega lososa

Ajdov narastek s pomarančami

Ajdova kaša je specialiteta slovenske narodne kuhinje. Za vas smo jo tokrat uporabili v sladici.

lahka
1 ura
sladica

Priprava

  1. Ajdovo kašo skuhamo z žlico sladkorja in malo soli, ohladimo in v kašo naribamo pomarančno lupino.
  2. Pomaranče narežemo na krhlje.
  3. Jajca ločimo, rumenjake in polovico sladkorja stepemo, dodamo kislo smetano in moko ter vmešamo h kaši.
  4. Iz beljakov in preostalega sladkorja naredimo trd sneg in ga narahlo vmešamo k kaši.
  5. Maso stresemo na pomaščen in pomokan pekač, krhlje pomaranče naložimo na maso in pečemo 30 do 40 minut pri 160 stopinj Celzija.

Sestavine

Število oseb: 6-8

Ajdov narastek s pomarančami

Solata Stroganov

Hladna solata iz riža, najboljšega dela svinjskega mesa, šampinjonov in zelenjave. Za solate priporočamo riž parboiled, ki se ne razkuha in ostane čvrst na ugriz.

lahka
30 minut
solata

Priprava

  1. Riž skuhamo v slanem kropu in ga ohladimo.
  2. Rosebeef začinimo in premažemo z gorčico, spečemo v celem kosu in ga ohladimo ter hladnega narežemo.
  3. Papriko narežemo na trakce.
  4. Šampinjone narežemo in jih na hitro opečemo.
  5. Slanino narežemo na trakce in opečemo.
  6. Kisle kumarice tudi narežemo na trakce.
  7. Vse sestavine primešamo k rižu in začinimo.

Sestavine

Število oseb: 4

 

Solata Stroganov

Pira z bučkami

Pira ustreza vsem zahtevam idealnega živila, saj je bogat vir beljakovin, ogljikovih hidratov ter vitaminov. Namesto rižote vam predlagamo, da pripravite »piroto«.

lahka
30 minut
glavna jed

Priprava

  1. Na olivnem olju prepražimo sesekljano čebulo, dodamo piro in jo narahlo prepražimo skupaj s sesekljanim česnom in korenjem, narezanim na kocke.
  2. Dodamo še na kocke narezane bučke, zalijemo z jušno osnovo ali vodo in začinimo.
  3. Skuhani piri dodamo še nariban parmezan in postrežemo.

Sestavine

Število oseb: 4

 

Pira z bučkami

Ajdova kaša z zelenjavo in ocvrto slanino

Ocvrta slanina in sezonska zelenjava v tradicionalni slovenski ajdovi kaši so prijetna sprememba na dnevnem jedilniku.

lahka
30 minut
glavna jed

Priprava

  1. Na olivnem olju prepražimo čebulo.
  2. Počasi dodajamo narezano zelenjavo.
  3. Po 3 minutah dodamo ajdovo kašo in česen, zalijemo z jušno osnovo ali vodo, začinimo in počasi kuhamo.
  4. Slanino narežemo na trakce in jih v vroči teflonski ponvi spečemo.
  5. Pred serviranjem dodamo nariban parmezan in potresemo s slanino.

Sestavine

Število oseb: 4

Ajdova kaša z zelenjavo in ocvrto slanino

Riževe kroglice s kokosovo moko in praženim sezamom

Ljubke kroglice bodo najmlajši takoj vzljubili, saj so po okusu podobne priljubljenemu mlečnemu rižu.

lahka
30 minut
sladica

Priprava

  1. Riž skuhamo v osoljenem mleku (14–16 min).
  2. Ko je kuhan ga odstavimo, dodamo kokosovo moko in ohladimo.
  3. Iz ohlajene mase naredimo kroglice in jih povaljamo v praženem sezamu.

Sestavine

Število oseb: 4-6

Riževe kroglice s kokosovo moko in praženim sezamom

Bela polenta s sadjem v kozarčku za vlaganje

Originalno postrežena sladica v kozarčku za vlaganje je hudomušna popestritev na izletih in piknikih.

lahka
1 ura
sladica

Priprava

  1. Polento skuhamo v mešanici mleka in vode , ki smo ji dodali 2 žlici sladkorja, vaniljevo palčko in sol.
  2. Kuhano polento vlijemo v kozarčke in ohladimo.
  3. Pol manga zrežemo na kocke, drugo polovico zmešamo v mešalniku s pomarančnim sokom in sladkorjem.
  4. Zmešamo skupaj s kockami manga in polijemo po ohlajenem zdrobu.
  5. Okrasimo.

Sestavine

Število oseb: 4-6

Bela polenta s sadjem v kozarčku za vlaganje

Čičerikin namaz s skuto in zelišči

Preprost in izdaten namaz iz čičerike in skute, obogaten z dišavnicami in postrežen na izbranem kruhu.

lahka
30 minut
predjed

Priprava

  1. Čičeriko namočimo dan prej.
  2. Nato jo skuhamo do mehkega in ohladimo.
  3. Čičeriko zmiksamo, dodamo skuto in začinimo.
  4. Namažemo na kruh in okrasimo.

Čičerikin namaz s skuto in zelišči

Lečni namaz s šampinjoni in pečenim česnom na Jelenu

Preprost in izdaten namaz iz leče in gob, ki ga postrežemo na izbranem kruhu.

lahka
1 ura
predjed

Priprava

  1. Česen prerežemo na pol, solimo in dodamo olje, zavijemo v alu folijo in pečemo pri 200 stopinj Celzija 20 minut.
  2. Šampinjone sotiramo na maslu in začinimo s timijamom in šetrajem.
  3. Lečo skuhamo.
  4. Kuhano lečo, sotirane šampinjone in pečen česen zmiksamo in začinimo.
  5. Namaz namažemo ali nabrizgamo na kruh Jelen.

Sestavine

Število oseb: 6-8

Lečni namaz s šampinjoni in pečenim česnom na Jelenu

Sojine in žitne ocvrte kroglice v sezamu in lanu s paradižnikovo marmelado

Že pripravljene žitne in sojine polpete oblikujemo v kroglice in jih ponudimo v paradižnikovi omaki. Izvirno in enostavno!

lahka
30 minut
predjed

Priprava

  1. Iz poletov naredimo kroglice.
  2. Polovico jih povaljamo v sezam, polovico v lan, nato spečemo v pečici pri 210 stopinjah Celzija približno od 10 do 12 minut.
  3. Paradižnike damo za 10 sekund v krop, ohladimo in olupimo.
  4. Na oljčnem olju prepražimo sesekljano čebulo, primešamo še sladkor in ga rahlo karameliziramo.
  5. Dodamo narezane paradižnike in počasi kuhamo ter začinimo.
  6. Če je marmelada preredka jo zgostimo še z žlico gustina.
  7. Postrežemo skupaj s kroglicami.

Sestavine

Število oseb: 4-6

 

Marmelada:

 

Sojine in žitne ocvrte kroglice v sezamu in lanu s paradižnikovo marmelado

Nadevani šampinjoni s proseno kašo in gorgonzolo

Polnjeni šampinjoni so lahko odlična predjed ali lahka večerja. S proseno kašo pa so poleg vsega še polnovreden obrok.

lahka
30 minut
predjed

Priprava

  1. Proseno kašo skuhamo v slanem kropu in ohladimo.
  2. Gorgonzolo in maslo naribamo, dodamo k ohlajeni kaši, začinimo in dobro zmešamo.
  3. Iz mase naredimo majhne kroglice.
  4. Šampinjonom odstranimo bete in vanje položimo narejene kroglice.
  5. Pečemo od 5 do 8 min v pečici, ogreti na 210 stopinj Celzija.

Sestavine

Število oseb: 4

Nadevani šampinjoni s proseno kašo in gorgonzolo

Fit rezine s kefirjevo strjenko

Kefir je tradicionalno fermentirano živilo, ki poskrbi za boljšo odpornost in povečanje vsakodnevne energije. Ste že poskusili sladico iz kefirja?

visoka
45 minut
sladica

Priprava

  1. Jajca s sladkorjem penasto stepemo, narahlo primešamo presejano moko s kakavom in kosmiči.
  2. Maso namažemo na papir za peko.
  3. Biskvit pečemo 5-7 minut na 200° C.
  4. Želatino namočimo v hladni vodi.
  5. Bučna semena zmeljemo in prepražimo, nato jih zmešamo s kefirjem.
  6. Želatino odcedimo in raztopimo ter jo primešamo h kefirju.
  7. Dodamo stepeno smetano in dobro premešamo.
  8. Modelčke tanko premažemo z oljem in potresemo s sladkorjem v prahu.
  9. Pripravljene modelčke napolnimo s kefirjevo kremo in postavimo za nekaj ur v hladilnik.
  10. Biskvit narežemo na kvadratne plošče velikosti 6x6 cm.
  11. Rahlo ga navlažimo z rumovo vodo in nanj položimo strjenko iz modela.

Sestavine

Število oseb: 8

Čokoladni biskvit

 

  • 2 dl kefirja
  • 80 g bučnih semen Natura
  • 8 listov želatine
  • 2 dl sojine smetane (ali rastlinske)
  • rum
  • olje
  • sladkor v prahu

Fit rezine s kefirjevo strjenko

Prosena kaša z regratom in češnjevim paradižnikom

Preprosta, lahka jed iz stare slovenske kuhinje se odlično dopolnjuje s sezonskim regratom.

lahka
30 minut
glavna jed

Priprava

  1. Proseno kašo skuhamo al`dente v osoljenem kropu in jo odcedimo.
  2. Regrat narežemo.
  3. Na olju prepražimo sesekljan česen, dodamo narezan paradižnik, regrat in zalijemo z vinom ter malo podušimo.
  4. Dodamo jogurt, kašo, začimbe in malo naribanega parmezana ter prevremo.

Sestavine

Število oseb: 4

Prosena kaša z regratom in češnjevim paradižnikom

Pira s šampinjoni in porom

Pira je stara zvrst pšenice. Na ugriz je čvrsta, zato predlagamo, da jo poskusite namesto riža v kombinaciji z zelenjavo.

srednja
30 minut
glavna jed

Priprava

  1. Piro skuhamo v osoljenem kropu.
  2. Sesekljano šalotko porumenimo na olju.
  3. Dodamo na lističe narezane šampinjone in jih pražimo 10 minut.
  4. Nato zraven dodamo in popražimo še na lističe narezan por, peteršilj, origano, šetraj, mleti poper in sol.
  5. K zmesi prilijemo jogurt, primešamo kuhano in odcejeno piro ter nariban sir.
  6. Po želji postrežemo na popečenem rdečem radiču.

Sestavine

Število oseb: 4

Pira s šampinjoni in porom

Lečina solata s proseno kašo in zelenjavo

Obrok, bogat z beljakovinami, vlakninami in minerali.

lahka
30 minut
solata

Priprava

  1. Lečo in proseno kašo vsako posebej skuhamo v slani vodi, odcedimo in ohladimo.
  2. Zelenjavo zrežemo na majhne kocke velikosti leče.
  3. V skledi pripravimo iz olja, kisa in začimb solatni preliv, dodamo zelenjavo, lečo in kašo ter vse skupaj dobro zmešamo.

Sestavine

Število oseb: 4

 

Lečina solata s proseno kašo in zelenjavo

Napitek z ovsenimi kosmiči, malinami in meto

Ovseni kosmiči so pravi kameleon v kuhinji. Pripravni so za zajtrke, za paniranje jedi, kot jušna zakuha in še za marsikaj. V spodnjem receptu jih lahko poskusite v napitku z malinami.

lahka
15 minut
napitek

Priprava

  1. V električni mešalnik najprej stresemo kosmiče, dodamo med, maline in vse skupaj zalijemo s hladnim mlekom.
  2. Mešamo toliko časa, da dobimo enotno maso.
  3. Tako pripravljen napitek zlijemo v kozarec, okrasimo z meto in postrežemo s slamico.

Sestavine

Število oseb: 4

Napitek z ovsenimi kosmiči, malinami in meto

Prosena kaša z zelenimi beluši, rdečo redkvico in orehi

Ste naveličani riža? Potem je čas, da popestrite svoj jedilnik z jedmi iz prosene kaše!

lahka
30 minut
glavna jed

Priprava

  1. Proseno kašo najprej skuhamo v slani vodi.
  2. Na rahlo vročem olju prepražimo narezane beluše, na grobo sesekljane orehe, sesekljan peteršilj, dodamo česen in zalijemo z vodo.
  3. Vse skupaj naj vre 5 minut, da se beluši malo zmehčajo.
  4. Nato dodamo proseno kašo, začinimo, dodamo na lističe narezano rdečo redkvico in solimo.
  5. Jed položimo na globok krožnik, dodamo pa lahko še malo naribanega sira.

Sestavine

Število oseb: 4

Prosena kaša z zelenimi beluši, rdečo redkvico in orehi

Ječmenova solata po arabsko

Ječmenova kaša je izredno bogat vir mineralov in vitaminov. Pripravimo jo lahko na številne načine. Zelo okusna je npr. v hladni solati.

lahka
30 minut
solata

Priprava

  1. Ječmen operemo in ga namočimo za 24 ur.
  2. Naslednji dan ga odcedimo in ponovno operemo.
  3. Za pripravo arabske solate ječmena ne kuhamo.
  4. Na majhne kocke narežemo paradižnik, sesekljamo peteršilj, dodamo vse začimbe po okusu, sesekljan česen, sok limone in olivno olje.
  5. Na koncu po okusu dodamo še sol in poper.
  6. Solata je primerna za vroče poletne dni, zato lahko po okusu dodamo še več soka limone.
  7. Mlado solato operemo in jo položimo na krožnik, nato dodamo po arabsko pripravljen ječmen, ki ga lahko okrasimo še s svežo začimbo.

Sestavine

Število oseb: 4

Ječmenova solata po arabsko

Ohrovtove sarmice s kvinojo in zelenjavo

Kvinoja vsebuje več beljakovin kot katerakoli druga žita. Čeprav podobno kot ajda, ni žitarica. Za spremembo jo uporabite namesto riža ali kaše v polnjenih zelenjavnih jedeh.

srednja
45 minut
glavna jed

Priprava

  1. Na olivnem olju prepražimo drobno sesekljano čebulo, dodamo narezane šampinjone in papriko, rahlo prepražimo, dodamo bio kvinojo (prej je ni potrebno skuhati), malce začinimo po okusu, zalijemo in podušimo.
  2. Nadev zavijemo v blanširani list ohrovta in oblikujemo sarmice.
  3. Naložimo jih v pekač, v katerega smo prej naložili kolobarje paradižnika.
  4. Vse skupaj pečemo v pečici še 20 minut.

Sestavine

Število oseb: 4

Ohrovtove sarmice s kvinojo in zelenjavo

Juha s pirinimi kosmiči in čemaževim pestom

Popestrite zelenjavno juho s hrustljavimi pirinimi kosmiči in veliko mero dišavnic.

lahka
30 minut
juha

Priprava

  1. Margarino stopimo, dodamo sesekljano šalotko in jo na hitro prepražimo, dodamo opran čemaž (česen ali baziliko).
  2. Vse skupaj na hitro prepražimo, zalijemo z zelenjavno juho in nekaj časa dušimo.
  3. Nato čemaž malo pomokamo in ponovno zalijemo.
  4. Po okusu dodamo začimbe.
  5. Kuhamo 10 minut in s paličnim mešalnikom vse skupaj pretlačimo, prevremo in zakuhamo kosmiče.
  6. Juho po okusu še začinimo, dodamo sladko smetano, limonin sok in ponudimo s sesekljanim peteršiljem.
  7. Juha ne sme stati, zato jo takoj postrežemo.

Sestavine

Število oseb: 4

Juha s pirinimi kosmiči in čemaževim pestom

Mlada kolerabica, nadevana s kamutom in jurčki na podušenem paradižniku z baziliko

Že poznate kamut? Bližnji sorodnik pšenice je polnozrnato žito, ki je največkrat pridelano povsem organsko ter vsebuje kopico zdravih hranil. Za pokušnjo vam ponujamo spodnji recept.

srednja
45 minut
glavna jed

Priprava

  1. Kolerabice očistimo, izdolbemo in jih blanširamo v rahlo osoljenem kropu.
  2. Na olivnem olju prepražimo drobno sesekljano čebulo, dodamo narezane jurčke, na kocke narezane ostanke kolerabice in papriko, rahlo prepražimo.
  3. Dodamo skuhani bio kamut, po okusu malce začinimo, zalijemo in podušimo.
  4. S pripravljenim nadevom nadevamo blanširane kolerabice, jih prekrijemo s koščkom sira ter jih v pečici še rahlo zapečemo.
  5. Za oblogo in bolj svež okus uporabimo sotirane kocke olupljenega svežega paradižnika z baziliko.
  6. Iz preostanka izdolbene kolerabice pripravimo gosto kašo, ki jo ponudimo kot omako.

Sestavine

Število oseb: 4
  • 400 g mladih kolerabic
  • 40 g bio kamuta Natura ali Zlato polje
  • 40 g jurčkov (ali mavrahov)
  • sol, drobnjak, timijan, peteršilj Maestro
  • 20 g čebule
  • sveža bazilika
  • 10 g rdeče paprike
  • 10 g zelene paprike
  • 200 g svežega paradižnika
  • 4 žlice olivnega olja
  • 20 g lahkega sira

Mlada kolerabica, nadevana s kamutom in jurčki na podušenem paradižniku z baziliko

Ajdovi krapci z breskovo čežano

Preplet tradicionalnega okusa ajde in sočne arome breskev je popolno doživetje na krožniku.
srednja
1 ura
sladica

Priprava

  1. Vodo zavremo, jo solimo in s kropom poparimo bio ajdovo moko ter vse skupaj dobro premešamo.
  2. Pult potresemo z ostalo moko, dodamo olje, kvasni nastavek iz kvasa, vode in sladkorja, ter vgnetemo testo.
  3. Testo pustimo počivati eno uro, medtem naredimo nadev.
  4. V posodi pretlačimo skuto in jo zmešamo s polovico jajca.
  5. Pult potresemo z moko ter del testa razvaljamo na debelino polovice prsta.
  6. Z modelom iz testa izrežemo kroge (premera približno 9 cm) in postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vsega testa.
  7. Na sredino vsakega kroga damo žličko skutnega nadeva, krog prepognemo in ga po robovih stisnemo, da dobimo krape.
  8. V slanem kropu jih kuhamo 15 min oziroma toliko časa, da se dvignejo na površino vode.
  9. Krapce postrežemo z breskovo čežano, ki jo pripravimo tako, da olupljene očiščene breskve zdušimo in jih s paličnim mešalnikom spasiramo.
  10. Po okusu lahko dodamo še cimet.

Sestavine

Število oseb: 4

Testo:

 

Nadev:

  • 100 g dobro odcejene skute
  • polovica jajca

 

Čežana:

  • 280 g breskev

Ajdovi krapci z breskovo čežano

Perutninska solata z lanenim semenom

Hladno solato s piščancem in zelenjavo lahko pripravite že dan prej.

lahka
30 minut
solata

Priprava

  1. Piščančja prsa popečemo z obeh strani, nato še približno 20 minut do konca dušimo.
  2. Zdušeno meso ohladimo in narežemo na majhne rezance.
  3. Korenček, papriko in bučke očistimo, operemo ter narežemo na tanke trakove. Na trakove narežemo tudi sir.
  4. Jogurt začinimo s soljo, poprom in kumino ter primešamo limonin sok.
  5. Piščančjemu mesu dodamo zelenjavo, laneno seme in sir, prelijemo z jogurtovim prelivom in zmešamo.

Sestavine

Število oseb: 4
  • 50 g lanenega semena Natura
  • 120 g piščančjih prsi
  • 120 g korenčka
  • 120 g bučk
  • 120 g paprike
  • 80 g sira (priporočamo brie)
  • 2 dcl jogurta (1,6 % mm)
  • sol, poper Maestro
  • mleta kumina Maestro
  • sok polovice limone

Perutninska solata z lanenim semenom

Piščanec s proseno kašo in zelenjavo

Tradicionalna prosena kaša v družbi nekoliko bolj eksotičnih sestavin in okusov.

lahka
30 minut
glavna jed

Priprava

  1. Piščančje prsi narežemo na trakove in jih na olivnem olju na hitro popečemo (boljši okus dosežemo, če uporabimo vok).
  2. Dodamo korenček in ga skupaj z mesom na srednje močnem ognju dušimo 2 – 3 minute.
  3. Dodamo še papriko, bučke in spet dušimo 2 – 3 minute.
  4. Na koncu dodamo še čebulo, kuhano proseno kašo in kalčke ter vse skupaj ponovno dušimo še nekaj minut.
  5. Med dušenjem večkrat dobro premešamo in po potrebi zalijemo s piščančjo ali govejo osnovo.
  6. Začinimo po okusu z začimbami ter s sojino omako.

Sestavine

Število oseb: 4
  • 200 g kuhane prosene kaše Natura
  • 3 na drobno narezane rdeče paprike
  • 1 bučka, narezana na trakove
  • 4 manjši korenčki, narezani na trakove
  • 3 rdeče čebule, narezane na drobne rezance
  • 5 kosov piščančjih prsi brez kosti
  • 200 g svežih sojinih kalčkov
  • timijan, peteršilj, origano Maestro
  • temna sojina omaka
  • piščančja ali goveja osnova
  • sol
  • olivno olje

Piščanec s proseno kašo in zelenjavo

Sadna zloženka z ajdovo kašo

Ajdova kaša ponuja številne možnosti uporabe. V spodnjem receptu predlagamo, da jo pripravite s kakijem.

lahka
45 minut
sladica

Priprava

  1. Iz kakija in kivija pripravimo kaši; vsako posebej.
  2. Melone narežemo na majhne kocke.
  3. V pecljati kozarec sestavljamo zloženko po plasteh: najprej melono, nato kuhano ajdovo kašo, sadno kašo, kuhano proseno kašo in jogurt.

Sestavine

Število oseb: 4

Sadna zloženka z ajdovo kašo

Solata iz ajdove kaše, slanine in paprike v šampinjonu

Veliki klobuki šampinjonov so nadvse primerni, da jih napolnimo z raznimi dobrotami. Poskusite jih v kombinaciji z ajdovo kašo, slanino in papriko.

lahka
30 minut
solata

Priprava

  1. Ajdovo kašo skuhamo v slanem kropu in ohladimo.
  2. Slanino narežemo na majhne kocke, opečemo na bučnem olju in jo stresemo h kaši.
  3. Papriko prav tako narežemo na majhne kocke in dodamo h kaši.
  4. Začinimo.
  5. Šampinjonom odstranimo bet, kapice spečemo na olivnem olju in ohladimo.
  6. Ohlajene šampinjone nadevamo z ajdovo solato.
  7. Iz toasta izrežemo majhne krogce, jih premažemo s kislo smetano ter nanje postavimo nadevane šampinjone.
  8. Pritrdimo jih z zobotrebcem.

Sestavine

Število oseb: 4

Solata iz ajdove kaše, slanine in paprike v šampinjonu

Jabolčna tortica s proseno kašo

Vrhunsko pripravljena in postrežena sladica.

lahka
1 ura
sladica

Priprava

  1. Jabolka olupimo in očistimo sredico, narežemo na ploščke in jih pečemo 5 minut v pečici na 180 stopinj, da postanejo mehka.
  2. Posebej na mleku skuhamo proseno kašo, ki smo ji dodali vaniljo, rozine, orehe in cimet.
  3. V pekač zlagamo, eno plast jabolčne rezine, žlico prosene kaše in tako ponovimo pet krat, zaključimo z jabolčno rezino.
  4. Pečemo v pečici cca 10 minut, da se jabolka in prosena kaša spečejo kot tortica.
  5. Serviramo z vaniljevo kremo in mletimi lešniki kot dekoracijo.

Sestavine

Število oseb: 6-8

Jabolčna tortica s proseno kašo

Polnjene piščančje prsi z ajdovo kašo in šparglji

Izviren nadev se odlično prilega piščančjemu mesu.

lahka
30 minut
glavna jed

Priprava

  1. Piščančje prsi potolčemo, da dobimo velik in tanek zrezek.
  2. Po dolgem položimo 3 kuhane šparglje, parmezan in kuhano ajdovo kašo, ki smo ji dodali sol in poper.
  3. Zavijemo in povežemo zrezek z vrvico za pečenje pečenke.
  4. Tako pripravljene rulado položimo v pomaščen pekač in na 180 stopinj pečemo cca 20 min.
  5. Serviramo na kolute narezan file, posebej naredimo ajdovo kašo (na čebuli prepražimo na pol kuhano kašo, po želji dodamo na kocke narezano zelenjavo in dušimo do mehkega.
  6. Tako pripravljeno ajdovo kašo serviramo kot prilogo.
  7. Dodamo žlico kisle smetane z drobnjakom.

Sestavine

Število oseb: 4

Polnjene piščančje prsi z ajdovo kašo in šparglji

Lososov file na pirini prilogi

Nežno ribje meso je položeno na posteljico iz pire, začinjeno z eksotičnim curryjem.

lahka
30 minut
glavna jed

Priprava

  1. Čebulo prepražimo na maslu, dodamo korenje, narezanega na kocke in piro.
  2. Premešamo in zalijemo z jušno osnovo.
  3. Solimo, dodamo poper in malo curryja.
  4. Dušimo dokler pira ni kuhana.
  5. Posebej na maslu opečemo lososov file in ga serviramo na krožniku skupaj s pirino prilogo.
  6. Posebej naredimo omako iz sladke smetane in koromačevih zelenih delov, solimo, na koncu dodamo malo oljčnega olja.
  7. Z ocvrto rukolo dekoriramo krožnik.

Sestavine

Število oseb: 4

Lososov file na pirini prilogi

Prosena kaša z jabolki in kostanjem

Juhuhu, kostanj je tu! Poskusite ga s proseno kašo z jabolki.

lahka
1 ura
sladica

Priprava

  1. Mleko zavremo, ga sladkamo s polovico sladkorja in vaniljevim sladkorjem.
  2. V oslajenem mleku skuhamo proseno kašo in jo ohladimo.
  3. Rumenjake penasto vmešamo s preostalim sladkorjem, iz beljakov pa naredimo sneg.
  4. Jabolka naribamo, dodamo narezane kostanje, cimet, pomarančno lupinico in sok pomaranče.
  5. Najprej v kašo primešamo rumenjake, dodamo naribana jabolka in potem narahlo vmešamo še sneg.
  6. Zlijemo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem.
  7. Pečemo 30-35 minut pri 190˚C.

Sestavine

Število oseb: 6-8

Prosena kaša z jabolki in kostanjem

Ajdova kaša z jurčki

Okusni jurčki so prijetna sprememba v tradicionalni slovenski jedi.

lahka
30 minut
glavna jed

Priprava

  1. Na mešanici masla in olja popražimo šalotko, dodamo narezane jurčke in še malo pražimo.
  2. Dodamo sesekljan česen.
  3. Ko zadiši, začinimo in zalijemo z malo vina.
  4. Vino pokuhamo in dodamo kašo ter zalijemo z vodo ali jušno osnovo.
  5. Malo preden je kaša kuhana, dodamo sladko smetano.

Sestavine

Število oseb: 4

Ajdova kaša z jurčki

Solata s piro

Osvežilna solata s piro s sladko kislim prelivom.

lahka
30 minut
solata

Priprava

  1. Piro stresemo v osoljeno vrelo vodo in jo kuhamo cca. 20 min.
  2. V večjo posodo stresemo mlado špinačo, rukolo, na majhne kocke narezan paradižnik in na tanke kolobarčke narezano papriko, kumare in rdečo čebulo.
  3. Ohlajeno piro stresemo v solato in vse skupaj na rahlo premešamo z limoninim sokom in olivnim oljem.
  4. Za solatni preliv zmešamo med in gorčico, po želji dodamo še malo čilija in prelijemo po solati.

Sestavine

Število oseb: 4
  • 125 g pire Zlato polje ali Natura
  • 50 g mlade špinače
  • 50 g rukole
  • 125 g paradižnika
  • 125 g kumar
  • 120 g rdeče paprike
  • 120 g zelene paprike
  • 60 g rdeče čebule
  • 50 g gorčice
  • 50 g medu
  • sok 2 limon
  • 50 g olivnega olja

Solata s piro

Jabolčni narastek iz rženih kosmičev

Hitro pripravljeni sladici dajejo sočnost okusna jabolka, hrustljavost pa rženi kosmiči.

srednja
45 minut
sladica

Priprava

  1. Rumenjake, smetano, mleko, sladkor, vanilijin sladkor in cimet penasto vmešamo.
  2. Beljake solimo in jih stepemo v trd sneg, ki mu dodamo kosmiče in stepeno maso iz rumenjakov.
  3. Nazadnje vmešamo še jabolka.
  4. Dobro pomaščeno posodo napolnimo z maso in pokrito pečemo v pečici pri 210 °C 20 minut.
  5. Narastek odkrijemo in ga pečemo pri nižji temperaturi še 20 minut.

Sestavine

Število oseb: 4

Jabolčni narastek iz rženih kosmičev

Napitek z ječmenovimi kosmiči, malinami in meto

Ječmenovi kosmiči so pravi kameleon v kuhinji. Pripravni so za zajtrke, za paniranje jedi, kot jušna zakuha in še za marsikaj. V spodnjem receptu jih lahko poskusite v napitku z malinami.

lahka
15 minut
napitek

Priprava

  1. V električni mešalnik najprej stresemo kosmiče, dodamo med, maline in vse skupaj zalijemo z hladnim mlekom.
  2. Mešamo toliko časa, da dobimo enotno maso.
  3. Tako pripravljen napitek zlijemo v kozarec, okrasimo z meto in postrežemo s slamico.

Sestavine

Število oseb: 4

Napitek z ječmenovimi kosmiči, malinami in meto

Pira z zelenjavo in piščančjimi prsmi

Pira kot starodavno žito se znova vrača v našo kuhinjo. Tokrat v družbi z mesom in zelenjavo.

lahka
30 minut
glavna jed

Priprava

  1. Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo, na koščke narezan piščančji file, korenje in por ter dodamo piro.
  2. Začinimo s soljo, poprom in koriandrom, dodamo vino in počakamo, da izhlapi.
  3. Dolijemo vodo ali piščančjo osnovo in počasi kuhamo.
  4. Ko je pira skuhana, odstavimo in dodamo nariban parmezan.

Sestavine

Število oseb: 4

 

Pira z zelenjavo in piščančjimi prsmi

Ječmenova rižota

Lahka, okusna različica rižote, pripravljena iz ječmenove kaše.

lahka
30 minut
glavna jed

Priprava

  1. Ješprenj skuhamo v vreli, rahlo osoljeni vodi.
  2. Šalotko, korenje, kolerabo, gomolj zelene in sušeni paradižnik narežemo na majhne kocke.
  3. Na vroči ponvi prepražimo vso zelenjavo, vanjo stresemo kuhan ješprenj, dodamo še maslo, peteršilj, meto in nariban sir.

Sestavine

Število oseb: 4-6
  • 500 g ječmenove kaše Zlato polje ali Natura
  • 1 korenje
  • 1 koleraba
  • 1 gomolj zelene
  • 50 g sušenega paradižnika
  • 10 g peteršilja
  • 10 g mete
  • 50 g šalotke
  • 50 g masla Mu Cuisine
  • 50 g starane Kranjske gaude

Ječmenova rižota

Ajdova kaša na azijski način

Ajdova kaša z eksotičnim pridihom.

lahka
30 minut
glavna jed

Priprava

  1. Ajdovo kašo skuhamo v vreli, rahlo osoljeni vodi.
  2. Meso narežemo na tanke rezine in ga na vročem olju popečemo.
  3. Ko ima meso lepo, rjavo barvo, mu dodamo zelenjavo in skupaj še malo popečemo.
  4. Na koncu meso in zelenjavo pokapamo z sojino omako, primešamo ajdovo kašo in jed je gotova.

Sestavine

Število oseb: 4
  • 250 g ajdove kaše Zlato polje ali Natura
  • 250 g govejega roastbeefa
  • 2 rumeni papriki
  • 2 zeleni papriki
  • 2 rdeči papriki
  • 100 g redkvic
  • 100 g mladega, kuhanega fižola
  • 100 g sojine omake
  • 100 g masla Mu Cuisine

Ajdova kaša na azijski način

Špageti s paradižnikovo omako, fileti skuše in čičeriko

Klasična italijanska predjed s špageti. Riba in čičerika dodatno obogatita jed s koristnimi beljakovinami.

srednja
1 ura
glavna jed

Priprava

  1. Špagete skuhamo v slanem kropu, ki mu dodamo malo olivnega olja.
  2. Nato jih oplaknemo z vodo, zabelimo z olivnim oljem ter premešamo.
  3. Tople špagete stresemo na pogret krožnik in jih prelijemo s paradižnikovo omako.
  4. Pripravimo jo tako, da na margarini prepražimo ščepec sladkorja, da karamelizira.
  5. Dodamo moko in malo prepražimo.
  6. Dodamo olupljen in na kocke narezan sveži paradižnik.
  7. Omako dobro prepražimo in zalijemo z zelenjavno juho ali vodo, dodamo rdeče vino in dobro prevremo.
  8. Dodamo še filete skuše v mediteran olju, kuhano čičeriko in začimbe po okusu.
  9. Špagetom lahko dodamo nariban tofu ali parmezan.

Sestavine

Število oseb: 4

 

Paradižnikova omaka:

Špageti s paradižnikovo omako, fileti skuše in čičeriko