Jurčkova pita z ajdovo kašo

lahka
1 ura
predjed

Priprava

  1. Sestavine za testo damo v globoko posodo in jih dobro pregnetemo, dobljeno testo zavijemo v prozorno folijo in za 30 minut postavimo v hladilnik.
  2. Šampinjone zmiksamo in jih v ponvi pražimo toliko časa, da izgubijo vso vodo. Začinimo. Ohlajenim dodamo jajce, premešamo.
  3. Ajdovo kašo skuhamo v slanem kropu, ohladimo. Na olivnem olju prepražimo sesekljano čebulo, dodamo narezane jurčke, česen, ko je vse skupaj prepraženo, začinimo, odstavimo, ter zalijemo s sladko smetano. Hladni zmesi dodamo kislo smetano, jajca, nariban sir in ohlajeno ajdovo kašo.
  4. Testo razvaljamo in ga postavimo v pomaščen in pomokan pekač, pečemo na 200 °C 12 minut. Na pol pečeno testo namažemo prvi nadev, nanj stresemo drugega, ter pečemo še 10–15 minut.