Ajdovi krapci z breskovo čežano

Preplet tradicionalnega okusa ajde in sočne arome breskev je popolno doživetje na krožniku.
srednja
1 ura
sladica

Priprava

  1. Vodo zavremo, jo solimo in s kropom poparimo bio ajdovo moko ter vse skupaj dobro premešamo.
  2. Pult potresemo z ostalo moko, dodamo olje, kvasni nastavek iz kvasa, vode in sladkorja, ter vgnetemo testo.
  3. Testo pustimo počivati eno uro, medtem naredimo nadev.
  4. V posodi pretlačimo skuto in jo zmešamo s polovico jajca.
  5. Pult potresemo z moko ter del testa razvaljamo na debelino polovice prsta.
  6. Z modelom iz testa izrežemo kroge (premera približno 9 cm) in postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vsega testa.
  7. Na sredino vsakega kroga damo žličko skutnega nadeva, krog prepognemo in ga po robovih stisnemo, da dobimo krape.
  8. V slanem kropu jih kuhamo 15 min oziroma toliko časa, da se dvignejo na površino vode.
  9. Krapce postrežemo z breskovo čežano, ki jo pripravimo tako, da olupljene očiščene breskve zdušimo in jih s paličnim mešalnikom spasiramo.
  10. Po okusu lahko dodamo še cimet.