Valentinovo – praznik cvetličarjev in slaščičarjev

Ko smo si komajda oddahnili in spočili oči od vsega novoletnega blišča, nas že obdaja pustni in valentinov direndaj.

Iz vsakega dnevnega kupčka reklam, ki nam jih v teh dneh dostavi poštar, se nam smejijo maškare. Barviti listi so polni slik takšnih in drugačnih krofov, flancatov, izbiramo lahko med marmelado številnih proizvajalcev ter moko za vse strastne domače kuharje. Ko se končno prebijemo skozi vso maškarado, pa nas na naslednjih straneh očarajo srčki v številnih izvedbah, najraje v čokoladni. Prazniki si podajajo roke, ni kaj. Pust že nekako ukrotimo, valentinovo malce težje. Tule je nekaj nasvetov za spretne in iznajdljive.

Prikrito

Romantika, spogledovanje, negotovost … takšna je prebujajoča ljubezen, ki ji prav valentinov dan lahko podari krila, da poleti. Pisemca iz pravega hišnega nabiralnika so menda iz mode, vendar pravi romantiki ne marajo prav veliko za modne zapovedi.

Namig: Na poštnem uradu povprašajte za posebno valentinovo znamko.

Še prikrito

Pozabite na pismonoše, darilce lahko (vseeno prikrito) dostavite sami: položite na prag, pozvonite in zbežite, ga skrijete v rokav plašča, med zapiske …

Namig: Ves manever opravite sami. Prijatelji so v takšnih trenutkih premalo zanesljivi.

Smo že skoraj pri srčkih ...

Poštarjem ne gre povsem zaupati, da bodo piškot dostavili v brezhibni obliki, zato na to možnost kar pozabite. Pri osebni dostavi je nekaj takšnega izpeljati veliko preprosteje. Svetujem, da izberete zelo enostaven recept za piškote, spečete malo debelejši in večji piškot, na pečenega in ohlajenega pa s čokolado ali beljakovim oblivom zapišete misel in piškot okrasite z bonboni. Piškot naj bo običajno okrogel, v obliki zvezdice ali srčka, da postane domač »lectov srček«. Shranite ga v nizko kartonasto škatlico, zavijte v prtiček ali ovijte v papir za peko in okrasite s pentljico.

Namig: Ne veste, kaj bi zapisali? Ah, »rad(a) te imam«, bo za začetek kar primerno. In ne veste, kako ga speči ali te možnosti nimate? Kupite medenjake ali preproste kekse in jih okrasite po lastnih zamislih. Če so premajhni, na vsakega napišite po eno črko, da postanejo premetenka – skupaj sestavljeni bodo pokazali prave besede.

Zares srčki

Vsak biskvit je mogoče izrezati v obliki srčka in sestaviti čudovito mini tortico. Seveda, v trgovinah so ta čas na voljo srčkasti modeli za torte v več velikosti, gotovo med njimi najdete celo modele za srčkaste piškote, celo modele za mafine, cupcakes in cake pops, tiste prikupne kolačke na paličicah. Ja, seveda, tudi te lahko oblikujete v srčke ali le preprosto kroglico okrasite z valentinovim roza/rdečim sladkornim okrasjem.

Namig: Osnovne sladkorne okraske dobite v tem času že v vsaki manjši živilski trgovini. Za bolj pestro izbiro okrasja, kakor tudi za različne živilske barve v prahu ali gelu pa morate stopiti do specializiranih trgovin s slaščičarskim materialom.

Srčkov preveč?

Vsega dobrega se kmalu naveličamo, še srčkov je gotovo hitro preveč. Ljubezen in naklonjenost drug drugemu z veseljem in zlahka pokažemo še na mnogo bolj prefinjene načine. Ni lepšega, kot si v dvoje privoščiti kapučin s posipom iz čokolade in cimeta. Ali si skuhati topel dišeč aromatiziran čaj. Drobni, ukradeni trenutki v valentinovem ali kakšnem drugem dnevu so tisti, ki posladkajo naše življenje in zanje si je vredno vzeti čas.

Preberite tudi:

 

Priprava